03 okt 2024
2 min.
Nieuws

Dimpact neemt deel aan VNG-Hackathon

Van maandag 7 tot en met woensdag 10 oktober organiseerde VNG een hackathon rondom het verbeteren van digitale interactie met inwoners en ondernemers. Dit is een initiatief vanuit het programma Omnichannel en MijnServices. Gemeenten en marktpartijen komen samen en ontwikkelen een prototype waarmee digitale interactie tussen gemeenten en inwoners verbetert wordt. De resultaten worden gepresenteerd tijdens de demodag op donderdag 17 oktober.

Dit jaar namen 14 Dimpact-gemeenten deel aan het programma met de volgende cases:

1. Overheidsbrede loketten

Deelnemers: gemeente Enschede, DUO en ICATT

Interactie-ontwerp voor het tonen van zaakinformatie van DUO via de ZGW-API in KISS (Klantinteractie Servicesysteem), zodat het overheidsloket in Enschede ook direct vragen hierover kan beantwoorden. Onze leden Enschede en Hoorn nemen deel aan dit landelijke initiatief.

2. MijnBerichten

Deelnemers: gemeente Groningen, Maykin en Worth Systems

Inwoners en ondernemers krijgen online berichten van overheden. Bijvoorbeeld van de Belastingdienst via MijnOverheid. In deze case gaat het om het versturen van berichten via de gemeentelijke MijnOmgeving. Dat doen we op een standaard wijze, die ook past bij MijnOverheid. Naast PodiumD Portaal/ Open Inwoner Platfspeelt ook de generieke Notificatieservice een belangrijke rol.

3. VTH-applicatie gekoppeld aan OIP

Deelnemers: gemeenten Horst aan de Maas en Venray, Maykin en Roxit

Koppeling op basis van de ZGW-API standaard tussen Rx.Mission (Vergunningen-Toezicht-Handhaving systeem van Roxit) en OIP.

4. Burgerzakenmodules gekoppeld aan PodiumD Portaal

Deelnemers: gemeente Groningen, Maykin en Pink Roccade

De ambitie is één portaal voor inwoners, waar de afhandeling van alle aanvragen online gevolgd kan worden. Inwoners kunnen hier ook vragen stellen en de gemeente kan taken uitzetten. Zo’n portaal hebben we met PodiumD Portaal. In deze case willen dit portaal verrijken met informatie uit de Burgerzakenmodules (BZM). Het gaat om het tonen van zaakinformatie en het uitzetten van taken vanuit BZM. Dat doen we op basis van de Common Ground standaarden.

5. PodiumD Portaal- eSuite, de koppeling op basis van ZGW-API

Deelnemers: gemeente Assen en Oost Gelre, ondersteund door Zwolle

Qua techniek voor ons geen nieuws, want we dit hebben al geregeld. Het doel hier is opschaling van de toepassing van de ZGW-API standaard. Common Ground is gebaat als veel gemeenten én leveranciers hiervan gebruik maken. Voordelen: een efficiëntere informatiehuishouding, gemak voor inwoners, want informatie is eenvoudig te publiceren in een MijnOmgeving. En aan die opschaling draagt Dimpact graag bij.

Aan de hand van de uitgewerkte Service Blueprint van de Gehandicaptenparkeerkaart richten we een omgeving in, zodat de (onderliggende) techniek ook zichtbaar wordt.

Demodag

Op donderdag 17 oktober werd de Hackathon feestelijk afgesloten met de demodag. Hier werd de uitkomst van de Hackathon gedeeld en bepaalden we hoe we verdergaan.

Presentaties